Oct 1, 2016

The Happiness Autumn. September - Sport. Diet. Sleep.

Пригадуєте я вам колись розповідала про книжку "The Happiness Project"? Відколи її прочитала все собі думала над таким проектом на рік який зробив би мене ще щасливішою. Але рік, то дуже довго, та і на роботу мені б колись хотілось, а тоді і часу поменшає на всілякі інші справи... Одним словом вирішила я почати з якогось одного щасливого сезону. Люблю осінь, особливо чиказьку, незважаючи навіть на те, що цьогорічна виявилась холодною. От, думаю, почну з неї. Звідси і назва The Happiness Autumn. Пригадалась ідея книжки - власне, ти не можеш змінити світ чи людей навколо тебе, але можеш змінити себе і якісь моменти свого життя, які хотілося б покращити ну чи бодай зрозуміти чому воно саме так. І хоч я думаю, що в якійсь мірі світ таки змінити можна, але розпочала таки з менш глобальних завдань. Отож, - моя осінь, мої зміни, мій маленький Проект Щастя. Побачимо, що з цього може вийти ;)

Sport. Сказати що я зовсім якась неспортивна і спортом не займаюсь не можу. Я бігаю, коли є нагода, ходжу в басейн, коли є нагода, роблю різні вправи, ну ви вже зрозуміли - коли є нагода. І от ключовою тут, власне, фраза "коли є нагода". З двома дітьми важко виробити якусь постійність, бо чомусь завжди стається як от з тим бутербродом, котрий падає маслом вниз - якраз коли запланувала собі вийти на пробіжку або дитя раптово захворіло або плаче гіркими сльозами, бо теж хоче побігати або в чоловіка стрижка запланована ще місяць тому, але він про це забув сказати :). І от набридли мені отакі нестабільні заняття і довелося щось з тим робити. як показувала практика спланувати щось зранку і виконати вечером - це майже нездійсненна мрія в силу вище сказаних причин, та і взагалі вийти кудись вечером на годинне тренування майже неможливо, бо Девід дуже мамин по вечорах і рано лягає спати. Зате можна було щось собі спланувати вдень #колидітисплять і вдома. Вправи від Аніти Луценко були в самий раз! Трохи далі почитаєте про #14днівбезсолодкого в комплексі з крутими вправами щодня. Скажете що ж то за тренування яке триває 5 хв в день? Ну по-перше, я теж так подумала і тому почала шукати собі ще додаткові челенджі, а по-друге, повірте 5 хв тренувань + невживання цукру дають крутий результат за 2 тижні - перевірено! Так ось, окрім згаданих крутих вправ (знаходьте в інстаграмі Аніту і все самі зрозумієте) я ще собі знайшла отакі челенджі на місяць.



Робила всі три (ще була planka challange), бо в сумі вони давали доволі повноцінне тренування. Часу займає не багато (може хвилин 15-ть все разом) та і можна робити і коли діти не сплять (Емілі зі мною тренувалась з задоволенням). Для мене просто супер вихід з ситуації, коли вийти з дому на якесь тренування важко. Тим не менше домовитись з чоловіком про "мої спортивні вечори" двічі на тиждень теж вдалось (правда ми цю практику ще влітку почали) - поділились - мені вівторок і четвер, йому - понеділок середа. Трохи бігали, трохи плавали, часом плавати хотіли і діти, тоді доводилось брати їх і тоді плавали лише вони :)

Забігаючи наперед скажу, що під кінець вересня підписалась на один цікавий проект, вже тепер на 12 тижнів. Закінчується він у мене 19-го грудня, от тоді то і ділитимусь з вами враженнями.

Diet. А ви знали, що "дієта" з грецької означає "спосіб життя" або "режим харчування"? Але ніяк не "споживання якихось конкретних видів продуктів для того щоб схуднути", як більшість асоціює це слово. Тому якщо ви подумали, що я посадила себе на якісь там дієти і їм одну гречку з кефіром, то ви помиляєтесь. Я ще їм вівсянку :-Р. Жартую. Їм я все! Лиш відмовилась від цукру. Якось прокинулась одного понеділка, а тут черговий пост в інстаграмі від Аніти, мол готую проект "14 днів без солодкого". Думаю, а чом би й ні - не чекаю навіть Анітиного проекту і стартую вже сама. Роздрукувала гордо на листочку "14 днів без солодкого" з календарем щоб закреслювати дні, повісила на холодильника і розпочала вже сьогодні. Підсадила чоловіка і перестали ми їсти цукор. Через тиждень проект свій розпочала Аніта і виявилось не все так просто. По-перше, Аніта щодня давала якусь вправу яку треба виконати. Це не забирало більше 5-ти хвилин - ну скажімо віджимання - 20 разів по 3 підходи з перервою між підходами 30 сек. Знов я про спорт. Так в чому ж ідея не їсти солодке 14 днів? Ідея в тому, щоб відівчити себе і свій організм від приторного ненатурального смаку до якого ми, ні не так - до якого я (пишу про себе, бо може ви і не їсте солодкого) звикла і якого мені постійно хочеться. А десь так воно і є, чи правильніше сказати було. Не те щоб я торти на сніданок, обід і вечерю лопала, але солодкого перекусу після чи між прийомами їжі мені постійно хотілось. Не вірила я що можна себе відівчити. Не вірите і ви? Спробуйте :). 2 тижні без випічки, шоколаду, меду, сухофруктів і будь-яких солодких напоїв в тому числі фрешів. Ваш десерт, як каже Аніта - це фрукти - усі, окрім банана і винограду. Важко? Зовсім ні. Солодкого хочеться в перший день, і в другий і в третій, але вже менше, далі ще менше. Через тиждень його не хочеться взагалі, а через два воно здається таким приторним, що більше однієї ложки, навіть найсмачнішого торта, з'їсти важко :) Цікаво для себе знати, що можна запросто жити без того без чого раніше життя здавалось майже неможливим. А ще цікаво знати себе і те що ти можеш досягнути поставленої мети, нехай навіть вона не надто глобальна ;) Ще цього місяця був експеримент з йогуртами - я перепробувала усі з трьох своїх улюблених магазинів (по-суті, це єдиний момент коли я порушувала Анітине "без солодкого") і вибрала для себе ті, котрі найбільше сподобались і вкотре переконалась що зовсім не люблю ті що low fat. І експеримент з гранолою - їсти її на сніданок 10 днів поспіль. Люблю гранолу, весь час її готую і завжди їм, але як тільки випадає нагода на вихідних з'їсти щось інше, то віддаю перевагу картоплі з м'ясом :). От і вирішила спробувати їсти цю смачнющу вівсянку обсмажену в меді з сухофруктами і горіхами щодня протягом 10-ти днів. А взагалі, скажу вам, що якось за останній час наші домашні прийомі їжі стали якимись кольоровішими, чи як то ще сказати - з'явилось більше нових оригінальних страв, більше овочів і соусів. Смачно жити - круто ;)





Sleep. Ну про сон нічого надто цікавого вам не розкажу, бо не робила якогось особливого дослідження як, коли і скільки треба спати. Знаю лише, що мені треба моїх 8 годин і що я хочу навчитись вставати рано. Я найсправжніша сова в тому плані і зробити з себе жайворонка мені ніколи не вдавалось, але треба ж колись починати. І тут мені дуже допоміг Девід, котрому о 7-мій ранку вже неспиться, а о 9-тій вечора дуже добре позіхається і засинається :). Тобто фактично то навіть і не моя заслуга, а малого, котрий стабільно о 7-мій мене піднімає і за що я йому дуже вдячна. А ще більше вдячна йому за те, що він добре спить вночі. Може раз і прокидається, але я навіть цього не чую - годую спя :) Тому станом на 7-му ранку я бадьора і мега-виспана! Задатки сови таки залишаються, бо я не можу зранку вчитися чи працювати чи ще щось таке робити, зате звечора хоч пів ночі сидітиму і все мені буде гарно вчитися (так колись до екзаменів готувалась :)). Вставати рано дуже кльово насправді - день здається мало не вдвічі довшим і справ робиться знааааачно більше. Тому планую цю традицію собі залишити і надалі, допоки діти сплять, а по вечорах ні до чого готуватись не треба :)

А тепер трохи про результати, а то написала купу тексту, а ви навіть не знаєте що з того всього вийшло :) Отож, результати такі:

 - мінус 4 кг лише за вересень
 - мінус скількись там сантиметрів (я вже не пригадую, але не мало :)) з різних частин тіла
 - пропала залежність "закусити солодким" (лиш чесно признаюсь дуже шоколаду хочеться, то часом собі його їм по кусочку :))
 - з'явилась якась така легкість - бігаю по сходах туди сюди по двадцять разів на день і воно мені якось так просто - навіть не помічаю цього
 - смачно їм, добре сплю, рано встаю і все на світі встигаю!


Приєднуйтесь ;)

6 comments:

  1. молодчина! так тримати.
    до вагітності і на перших місяцях я регулярно займалась і бігала. і планувала це робити після пологів. навіть візочок біговий в мене. але дві причини завадили цьому — нелюбов малої до перебування у візку, відсутність доріжок на яких візок не підскакуватиме на метр над землею, якщо я бігтиму з ним біля дому (в нас одна машина, можливості кудись виїжджати нема). досі в пошуках оптимального варіанту для себе. але мала так часто змінювала режим, що лише виходило пару раз ввечері і у якийсь вихідний бігати. але не моє, я потім пагано сплю. я звикла то робити все рано вранці. навіть домовилась з чоловіком, що якщо що вставатиме до малої поки я бігатиму до його від’їзду на роботу. а вона почала пізніше вставати. а з повними молока грудьми не побігаєш : ) поки бігаю за нею, а скоро зверну годування і вироблятиму графік під себе : ) щодо солодкого. зовсім позбавляти себе чогось ніколи не мала мети. але й великої залежності не маю. так раз на день з чаєм чи кавою. ну а зі сном…я за все життя зрозуміла лише одне — мені головне не прокидатись до 8 ранку, а буде то 10 годин чи 4 вже не дуже важливо : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. дякую )
      ти молодець що регулярно займалась, бо в мене з вагітностями і дітьми так не виходило. І я ніби теж не планувала від чогось себе відівчати чи відмовлятись від якогось продукту, але челендж з Анітою був прикольним :) але я таки маю залежність, тому мені то було корисним.
      про сон прикольно :) я б теж хотіла 4 години спати і щоб мені вистачало :)

      Delete
  2. Оля, ну ти крутяцька кобіта! я в захваті, без жартів. і по пунктах:
    1. спорт - дуже навіть вірю, що за 5 йв можна напрацюватись на славу, я займалась по 7 хвилинній програмі, то в ній планка відчувалась відпочинком.
    2. гранолу сама робиш? як їси, з молоком? і в чому її прикол взагалі, то ж можна просто вівсяночку з яблуками і медом наприклад зробити, то чим гранола краща?
    3. сон - тут теж підтримую. стала спати по 8-9 гогин, то як заново на світ народилась. а раніше була певна, що мені 5-7 з головою вистачає. нам так на семінарах про сон і розказували, що люди, які мають нестачу сну, не функціонують повноцінно, але вони цього усвідомлюють, впевнені, що все гаразд, хоча роблять більше помилок, приймають більше неправильних рішень.

    результати шикарні! вже обновила гардероб з меншим розміром одягу? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ой дякую ) а щодо граноли то вона мені смачніша, хоч і вівсянку варену з задоволенням теж їм. Роблю гранолу сама по рецепту який дала в пості, хоч там напевно є мільйон її рецептів. Вона хрустка, бо запечена з медом і соком та і взагалі це зовсім два різні сніданки - варена з молоком каша (я ще дуже люблю до неї chia seeds додавати, бо тоді кремова виходить і дуже смачна) і хрустка запечена гранола з такими ж запеченими горішками :) Їм з йогуртом або з молоком, холодну або теплу - по всякому дуже смачно!

      а щодо одягу, то так, один розмір вже поміняла ;)

      Delete
  3. ти крута! я от спортом ніяк не можу змусити себе займатися - але треба з тебе брати приклад і не лінуватися
    сон - це моя мрія, але Данусик має мамині мрії в носі, "сплюх" Данусик жахливий, бо чує кожен шурхіт, прокижається по кілька разів, і встає рано, що вже й не сприймається яко плюс на фоні всього іншого
    і до речі ти мене надихнула на відмовитися від солодкого. Я його ніколи не любила особо, але під час вагітності "звикла" і не змогла відвикнути :) вирішила себе "відвикати" примусово тепер

    а тобі натхнення продовжувати!

    ReplyDelete
  4. круто круто круто!!! хочу стати як Оля Савчин!!! всьо друкую, пишу, витягую свою книженцію Проект щастя і роблю як ти, - надихнула:)
    я взагалі по життю страшно неорганізована і нічого не встигаю, весь мій спорт йога раз в тиждень - полежати і подихати)))
    короче - ти крутезна кобіта, тобі вже казали)

    ReplyDelete