Jan 17, 2015

Тиждень 3 & Моя Іспанська

І знову почну з того, що супер класно отак кожного дня робити фото, а кожного тижня про це все розказувати ) Є в цьому якийсь свій шарм... Ну по-перше, починаєш якось по іншому дивитися на свої ніби будні, а ніби і не будні, бо стільки всього нового кожного дня насправді! А от коли не робиш тих фото і не згадуєш потім як воно було, то якось то все пролітає і забувається і губиться десь в пам'яті. Оо, щойно подумала про те, що кожного тижня тепер на початку статейки буду писати по одному бенефіту - чому і справді так класно робити фото-дня ).

Зайшли з Емілі в магазин погрітися, бо дуже вже змерзли на прогулянці, а доця за 2 хв. собі полаттячко вибрала ) шмоточніца і справжня дівчинка =)

Доця той сир гризла прямо в упаковці )

Я не знаю навіщо тим дітям іграшки купувати! От склала я сушку для речей і залишила її на підлозі, то Емілі на добрих пів години мала заняття! Поки 150 разів не поперелазила туди сюди кожну перекладинку - не заспокоїлася!

То в нас останнім часом отакі гуляння - топаємо топаємо, а далі лягаємо і відпочиваємо )

Назбирали ми коробочок з під печеньок доціних і тепер боулінг домашній бавимося =)) Ще одної правда бракує, але ми то діло скоро поправимо.

В нас вдома є 3 абсолютно різні і дуже прикольні машинки для пересування отого маленького створіння, а тато її в коробці з під підгузників катає =)))
Ну і останнє фото просто зобов'язане втілювати моє новеньке "вперше" і цього тижня це ІСПАНСЬКА =) Так, почала я вчити цю дивну мову і перше враження таке - писати легко, читати ще легше (майже все як бачиш так і читаєш, окрім кількох цікавих букв, які просто запам'ятати треба), відміняти дієслова - терпимо, просто треба вивчити основні правила. Велике дякую Юлі за те що підкинула відео по котрому і правда прикольно вчити мову! Вже подивилася два уроки і тепер вмію сказати про себе десь 3-4 короткі речення - типу як мене звати, де живу, де працюю і чим займаюсь в вільний час ). Ще вмію це все запитати ) До речі, в іспанській, якщо треба задати запитання без питального слова, то будується просто звичайне стверджувальне речення, а інтонацією даємо зрозуміти, що це запитання ). Ну і як результат такого мого навчання - весь холодильник обклеєний словами, правилами, відмінками і всім чим тільки можна - з таким підходом в мене скоро чоловік і доця теж по-іспанськи заговорять! =)

А фото над іспанською ілюструє думку мого чоловіка про отаке моє вподобання ))) жартую звісно! він мене цілковито і в усьому підтримує!

21 comments:

  1. ох, як ти то все встигаєш, ще й кажеш на роботу пішла )

    ReplyDelete
    Replies
    1. та не встигаю ) вчора до 2-ї ночі не спала щоб всякі справи поробити і подописувати таке що давно планувала... От вчуся вставати о 7-й ранку... ніби поки не валюся з ніг вдень, хоча кілька разів вже засинала під час обіднього вкладання доці )) Працюю з дому, тоді коли малеча спить, але воно важко трохи, тому певно буду відмовлятися від роботи... та й якось отак )

      Delete
  2. Але ж молодинка!
    А Емілі така активна дівчинка )))) Правда, зараз так цікаво за нею спостерігати?
    До речі, а якою мовою Емілі спілкується?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Так, активна ) такий шустрік, її всюди багато і я за нею не завжди встигаю )) Спостерігати і правда цікаво! Я стараюся не допомагати щось робити їй, а дивитися як вона сама вийде з тої чи іншої ситуації, то часом і правда дуже мене дивує )

      А про мову то дуже файне питання )) Звісно, ми говоримо з нею українською, але мультики і книжки має англійські, тому наприклад знає вже що таке "hi", "bye-bye", назви деяких книжок знає тільки на англійській (якщо я скажу принести таку то книжку і назву її українською, то вона точно не буде знати що нести =)). Ще цікаво що вона каже слово "коник" (ну не все слово, а лише перший скалд "ко"), але якщо її запитаєш як коник каже, то вона замість "іго-го" скаже "ней-ней-ней" (бо американський коник каже "neigh-neigh") =) Тому уявлення не маю якою мовою буде та дитина балакати і як то так зробити щоб вона знала українську )

      Delete
  3. ідею про боулінг треба запам'ятати :)
    а з іспанською - це ти молодець :) і найголовніше, що тобі сподобалося :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. іспанська поки подобається ) цікава мова ) тут кругом на вулицях і в магазинах її чути, то може тепер хоч буду розуміти про що вони говориять )

      Delete
  4. О, в нас така сама сушка :-) Така ваша модниця ваша класна, взагалі з дівчинкою і всякими там платтячками\бантиками то мені виглядає цікавіше, хоч зараз і з хлопчачим проблема нема, але як зайти в магазин чомусь відділ для хлопчиків значно менший ніж для дівчат. Ти й справді море всього встигаєш - нову мову вчити це тобі не жарти!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ой з тими відділами для хлопчиків так усюди ) але часом дивишся на ті гарнющі сорочечки і піджачки з латками на ліктях ))) і таке все маленьке і думаєш куди ж той кавалер таке гарнюще одягне! Так що з хлопчиками теж файно ))

      А встигати, то встигаю трохи, а трохи і не встигаю... але вже зрозуміла одну штуку, що якщо отак мати чіткий план, то встигається більше, бо як тільки з'являється хвилинка на те щоб десь у фейсбуці посидіти, ти відразу пригадуєш, що ще не всі слова іспанські вивчила )))

      Delete
  5. боулінг дуже кльовий : )
    я теж намагаюсь вчити ту іспанську. але мабуть дуже вже лінива. на пару днів вистачає мене. максимум тиждень і знов закидаю. розуміти то я розумію як мінімум половину (бо десь стільки спільних слів з французькою в іспанській : ) ), а от сказати майже нічого не можу. треба брати з тебе приклад : )
    щодо української. якщо обоє батьків українською розмовляють, то все у ваших руках. а дитячих книжечок в Україні зараз багато дуже гарних роблять. можна попросити батьків чи друзів надіслати.

    ReplyDelete
    Replies
    1. А я собі життя спростила - маю аж цілий рік щоб вивчити! То я дивлюся один урок на 2 тижні (займає десь півтори години щоб послухати і все виписати), все собі виписую, вішаю на холодильника і кожного дня читаю якийсь кусочок... А через два тижні помічаю, що вже щось і сказати можу ))

      А щодо української то воне не дуже просто насправді.... купу батьків зустрічала в яких діти тільки англійською говорять бо садочок американський... ті хто в російському садочку, то добре говорять російською.... українських садочків немає, ну є один десь в Чикаго (сумнівної репутації), але туди я возити малечу точно не буду. То куди віддавати? В польський? Як варіант... думаємо ще над цим... А книжок українських вже трохи маємо (самі привозимо і батьки дарують і друзі посилки шлють), але тут теж нюанс. Наприклад, доці важко сказати "іго-го" як коник український, зате вона каже "ней-ней" як коник американський )) бо почула таке в мультику ))). І ще таке - маємо друзів, котрі малого добре навчили російською говорити, але він зовсім не знає англійської і дитина не розуміє, чому на площадці від нього діти відходять і не бавляться з ним :( короче складно воно все...

      Delete
    2. я програмку юзаю — Duolingo (https://www.duolingo.com/) але настають вихідні я забуваю і згадую десь через місяць : )
      мене це питання дуже мучило і цікавило. поки нема малечі, але ж буде : ) то я задовбувала усих цим питанням. і відповідь завжди одна — піде в школу дуже швидко вивчить англійську. навіть якщо народились не тут, то за місяць-два вже вільно спілкуються. а от рідну не так просто вкласти в голівку, бо навколо її нема. хтось забиває, ну тіпа дитині тут жити, англійська тепер її рідна мова. а хто хоче, то займається дітьми. і на їх особистому досвіді я бачу, що все можливо. але як тільки почнеться школа, почнеться і боротьба за збереження знань про рідну мову. бо садочки дуже дорогі (а з розповідей ще й лячно там дитину лишати взагалі), і мало хто віддає дітей. і навіть після усього цього я досі не знаю який же шлях кращий. знаю лише, що буде складно. надихає лише одне — ми обоє українці, і дитині легше буде. бо якщо батьки різномовні часто буває, що дитина довго не говорить або плутає дві мови.

      Delete
    3. Ну так, і ми надіємося, що донечка буде нашою рідною мовою спілкуватися... І я всіх зараз задовбую цим питанням :) але всі таке різне розказують, що сама поки для себе не визначила в яку сторону рухатись... знаю лише, що дуже хочу щоб вона українською розмовляла!

      А за програмку дякую! Гляну що то воно таке, може і мені помічним буде, якщо не забуватиму )))

      Delete
    4. ой, дівчатка, моя он вже другий рік ходить в садок, а по-словацьки говорити не хоче.... розуміє як би всьо, а говорити чомусь їй не дуже подобається, українська рулить)
      але вже бачу що потрохи починає балакати словацькою, а то спочатку біда була. Улька взагалі дуже погано говорить, букви не вимовляє, склади путає, не знаю навіть чи то навмисно чи то їй так просто говориться, але її майже ніхто не розуміє((( ну от як слово "маиуся" перекрутити в "патуська"? хоча як заставлю, то по складах скаже добре....
      коротше, трохи воно напряжно дитину вчити кілька мов нараз, мала в садку взагалі перші місяці тупо тицяла пальцем в те, що хотіла і казала "Ууу", типу "хочу то"....
      найкраще знаєте що, коли один з батьків говорить з дитиною одною мовою, а інший другою, або варіант коли я з Улькою стараюся на вулиці говорити по словацьки, а дома по українськи, щоб мала знала собі різницю як де балакати)

      Delete
    5. Я думаю що то питання часу тільки і що ще трошки і Улька тобі і по-словацьки і по-українськи без проблем заговорить )) маємо тут теж знайому дівчинку, котра довгий час любила все пальчиком пояснювати і показувати - певно то діти отак собі самі вирішують коли їм вже час починати гарно говорити ).

      Думаєш, справді краще коли отак батьки різними мовами гворять з малечею? Ми просто маємо друзів з котрими ще російською балакаємо... то не те щоб друзі а навіть сусіди, тому балакаємо частенько... то я ще хвилююся як то буде з тою російською в малої ))) короче весело )))

      Delete
    6. якщо ви будете над тим працювати, то говоритиме. але то буде лише з вами та рідними. а друзі будуть англомовні, школа і все решта теж. тому зриватиметься на англійську при найменшій нагоді. якби то не було сумно, але факт. маємо тут друзів. то мама дуже багато сил приклала, аби хлопці знали мову, знали історію та традиції. а головне, щоб усвідомлювали, що вони є українцями. вдома говорять лише українською. старший чудово. молодший не дуже, і взагалі пізно заговорив. в садочок не ходили. в мене цей приклад перед очима : ) тому тут не вгадаєш як воно буде. думаю якось точно знатиме, бо батьки україномовні, то воно автоматом впитуватиметься. а решта від здібностей та бажання мабуть залежить.

      Delete
    7. мда тут не вгадаєш... за англійську і правда хвилюватися нема чого, вивчить в будь-якому випадку і то швиденько... Але то таке... побачимо як воно буде ) ще рано про щось казати. Наразі вже кажемо якісь склади українською, якісь англійською )) Ооо, буду "на село" до бабусь до Львова відправляти на літо ))) замість американських літніх таборів!

      Delete
  6. суперово в тебе все виходить! а я як завжди нічого не встигаю)))) італійську закинула знову... а ти молодчинка що вчиш так активно)
    за двомовність не переживай - в мене мала он суржиком в 4 мови; українська, словацька, російська і англійською деколи щось закине... буде старша - почне розуміти різницю між мовами)
    певно я на весну і собі долучуся до вашого проекту з щоденними фото - а то я завжди щось хочу - а нічого не роблю)))) розлінилася я наніц:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дякую! Але то воно так гарно певно тільки в статтях виглядає... а не встигаю я все так само як і інші )) Ухти - "суржиком в 4 мови" - це круто )))

      А до проектику долучайся обов'язково! То класно!

      Delete
  7. як твоя іспанська? вчиться потрошки?)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ой... а я вже сподівалась, що ніхто не згадає про неї )))) та, чесно кажучи, ніяк... я на ентузіазмі то все почала, а далі робота... і геть закинула іспанську.... вже буду звіт в кінці року писати по "проробленій за рік роботі" :) то трошки розкажу як там справи з іспанською ))

      Delete