Jan 16, 2015

Про Лікарів, Медицину і Гроші

Як то кажуть - фото тільки для привернення уваги, але на ньому дуже типові американські лікарі - всі такі з білими зубами і чарівними посмішками =)

Я вже колись частково зачіпала тему медицини і грошей, коли про вагітність і пологи розповідала (частина 1 і частина 2), але мене частенько запитують як то воно тут, скільки коштує і чому так дорого =). То я вже вирішила окремого постика написати.


А кому не дуже хочеться заглядати в старенькі статейки, то коротко нагадаю, що то все діло (це я про вагітність і пологи) обійшлося порядку 22 тис. доларів... кругленька сума, нічо не скажеш... Але ми з них заплатили лише 2 тис., а решту нам покрила страхова, за послуги якої ми справно платимо що два тижні. Платимо, насправді не мало, але все одно за рік виходить сума знааачно менша, ніж одні тільки пологи. Тому так виглядає, що платимо не даремно. А от сьогодні прийшов черговий рахунок від чергового лікаря і після того як я подивилася на суму, котру той лікар взяв собі за послуги, то ще раз переконалася, що таки добре що платимо тій страховій. Власне, рахунок котрий прийшов, це від доціного лікаря - мали трохи пригоди з малечею ще в Україні і тут вирішили доперевіритися. Відразу скажу, що все добре і напевне треба було мені мою маму слухати і взагалі по лікарях не водити то бідне дитя, але зате зараз мені спокійно і я знаю, що Емілі нічого не турбує. Так ось про рахунок. Щойно дістала з пошти конверт, а в ньому рахунок на $3,100!!! Я аж сіла з переляку ). Правда відразу зрозуміла, що то не нам рахунок виставлений, а страховій і що наша страхова його покрила 100%. Аж від серця відлягло, з душі камінь впав і що там ще кажуть в таких випадках )). Заспокоїлась і почала розбиратись що ж воно таке і чому так дорого?? В ту суму входило 2-і штуки, котрі робили доці: перша - це ECG серця (кардіограма), друга - Echo серця (тут це виглядало як ультразвук). Першу робили 1 хв.! То з усіма датчиками, приготуваннями і заспокоєнням доці. Якщо взяти суто кардіограму, то вона тривала певно 2 секунди =). За це лікар взяв 300 долярів. А от Echo, котре тривало десь хвилин 7-10 коштувало нам (тобто страховій) $2,800!!! Круто, ну хіба нє? Я розумію, що тут серйозне обладнання, круті лікарі, хороші клініки... але ж такі гроші всього за 10 хвилин??? Мені здається, що не на айтішника треба було вчитися )) Якби мені раніше сказали скільки американські лікарі зробляють, то пересилила б себе і точно в медичний пішла б =))

А тепер до діла. А виглядає воно тут все десь приблизно отак. Кожні два тижні роботодавець (якщо мед. страховку ви берете від нього) знімає з вашої зп кругленьку суму (в нас це порядку $350). За ті гроші в вас є певні бенефіти, які полягають приблизно в наступному (кажу приблизно, бо то дуже залежить від конкретної страхової і конкретного плану, а ще від клініки і лікаря і взагалі купи інших речей):
  • є така штука як deductible - сума, котру ви маєте за рік сплатити самі за послуги лікарів, а як тільки сплатите, то решту страхова буде покривати 90% (чому не 100% поясню далі). Наприклад, у вас прописана сума на особу $1,000, тобто це одначає, що всі перші візити до лікарів ви оплачуватиме самостійно, поки не виплатите всю тисячу. Далі страхова буде покривати сама отих 90%. Виплатити таку суму зовсім не складно, враховуючи які тут ціни на мед. послуги. Але це сума на людину... є ще окремо така цифра на сім'ю (в нас це $3,000) і це означає, що як тільки наша сім'я виплатить оті три тисячі за рік (бо на наступний рік, знов все спочатку), то далі ходимо безкоштовно (ну майже безкоштовно, бо залишається ще тих 10%).
  • тепер є таке як out of pocket, котра починає діяти тоді, коли ви виплатили dedactible. От з них ви і будете сплачувати тих 10%. Ну скажімо ваш out of packet становить ще $1,000 - це означає, що страхова буде покривати 90%, а ви 10%, аж поки не виплатите отой out of packet, тобто $1,000. А далі ну вже точно має бути 100% покриття страховою (що насправді дуже класно, бо якщо трапляється щось серйозне і треба скажімо операція, то це десятки тисяч доларів, а частенько і сотні)...
Крім того в вашому конкретному страховому плані ще й детально прописано котрі лікарі як покриваються. До прикладу, на dental треба брати окрему страховку (буде коштувати десь $100 в місяць і не покриває ортодонтії), бо загальна вам жодного зуба не покриє, хіба коли якась раптова травма, то тоді це вже йде по іншому пункту. Або, скажімо, прописано, що окуліст буде покриватися лише на 50% не залежно від послуги, яку він вам надав. Або, що рентген взагалі не покривається страховою...

Але і це ще не все =) Перед тим як до лікаря йти ви мусите перевірити що він співпрацює не тільки з вашою страховкою, а ще й з конкретним планом. Як правило, чим кращі і дорожчі плани, тим більше клінік і лікарів з ними працюють. Наша страхова ніби крута рахується, тому знайти лікаря, котрий з нею працює, не складно. До речі, таку інфу можна відразу на сайті страхової глянути і далеко ходити навіть не треба. Так ось, якщо раптом підете до того лікаря, котрого ваша страхова "не любить", то прощай відпустка, нові шмотки і все решта що б ви там собі не напланували =). Так що за цим треба добре слідкувати, якщо не хочете без грошей залишитися!

Перечитала те що я тут накалякала і зрозуміла, що ясно тільки те, що нічого не ясно =) Так, воно і правда все складно і заплутано і навіть ми за два роки ще не до кінця розібралися. До прикладу, я ні копійки не платила за візити до лікаря під час вагітності. Чому? Бо вони і так знали що після родів ми заплатимо тих 2 тисячі по нашому плану? Хм, не знаю... Або ми ще ні копійки не заплатили за доціні візити до лікарів - як планові до педіатра так і непланові... Чому??? В плані сказано, що спочатку треба виплатити ту $1,000 на людину чи $3,000 на сім'ю, а тільки тоді страхова покриватиме... а за нас платять вже... може в кінці року вирахують? І що дивне, мені ніхто не може відповісти на ці запитання =)) Правда в нашому плані є ще конкретно вказані суми, які треба платити за кожен візит. Звичайний візит коштує $20, якщо це щось specific, тоді $40, а якщо emergency room або виклик швидкої, то $150. І знову нюанси, бо якщо ми маємо планові назначені візити до педіатра то тих $20 ми не платимо... а якщо не плановий, то платимо. А що вважати specific? Всі інші лікарі окрім педіатра і терапевта? (наразі ми всім іншим платимо і правда $40 за візит). Але коли я вагітна ходила, то заплатила $20 лише за перший візит, бо решта вважалися ніби пакетом візитів і за них тоді щоразу платити не треба... OMG!!! Я сама заплуталася =))

Взагалі в Америці до вього дуууууже індивідуальний підхід! Треба про це окремого постика написати =) Наприклад, ви можете платити за спортивний зал $20, а ваш сусід $10 за то й самий зал )) бо він собі так домовився! Тут все дуже-дуже індивідуально, навіть в якихось серйозних установах (мали нагоду переконатися в цьому, коли мали справи з банками, але про це іншим разом). Одним словом, як мені хтось прол'є світло на ті махінації з мед. страхуванням, то я вам ще одного постика напишу, а наразі маємо те що маємо =)

[Update from 1/18/2015]: Щось я надто рано написаала цю статейку, втішившись (вже вкотре), що страхова нам всі витрати на лікарів покриває... вчора прийшов рахунок від лікаря на тисячу з копійками доларів =( почали дізнаватися і виявилося, що то таки ми маємо то платити... Страхова за той останній наш похід до кардіолога не покрила, як зараз виявилося 100%, а лише там якусь частину... от нам тепер доведеться ту тисячу заплатити зі своєї кишені... ех... зато тепер все встає на свої місця і ми справді виплачуємо наш deductible ))).

6 comments:

  1. Replies
    1. тааа... на Україні таких заморочок нема.... а тут без того нікуди.... ех...

      Delete
  2. щодо вагітності, я думаю все загалом підраховується вже в результаті, коли процес завершений : ) тому лише за перший візит. це з того, що мені на мої розпитування знайомі сказали.
    щодо решти. до самого плану ще купа сторінок інструкцій, в яких в принципі все написано. хоча від того легше не стає : ) але всі свої походеньки можна он-лайн в профілі страхової прослідковувати. знаю тільки що є загалом два види планів — ті, в яких всі візити до лікарів та лабораторій окрім сімейного лікаря, йдуть через сімейного лікаря; ті, в яких ти самостійно обираєш інших спеціалістів.
    з дитиною підозрюю є якісь ще різні програми чи щось таке з Obama Care пов’язане. та ще ж від штату все залежить. я як тільки приїхала ще навіть страховки не мала, то за деякі аналізи (жіночі : )) навіть не платила. якісь різні програми для жінок.
    зараз от вибрали собі сімейного лікаря, то робили нам щеплення від грипу. то за них потім повернули гроші. у вас от страховка від роботодавця, а в нас особиста. то ми раз в місяць платимо. коротше наука страшна. свекруха в Україні була медстатистом. і тут 4 роки в коледжі щось подібне вичила, щось з кодуванням пов’язане. то вони вчили всі оці нюанси страхування. і то іноді складно розібратись. головне, що я зрозуміла — хворіти тут дорого, швидку викликати скажено дорого, краще самому в emergency їхати : ) тому — активний відпочинок, здорова їжа, спорт!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ооо, гарна інфа! ) Рахунки ми і правда онлайн трекаємо, але вже багато разів стикалися з розбіжностями в тому що онлайн на сайті страхової і в тому, що потім реально висавляють. Коли дзвонили розбиралися, то нам пояснили, що на сторінці страхової це не точні дані, а лише приблизні, а от точно вже тоді коли рахунок приходить - якось отак ). Так, я чула про такі плани з сімейним лікарем. Цікаво, то зручніше так? Хороших лікарів він пропонує? В нас такий що ми обираємо собі самі, то воно доволі класно, бо хочеш міняти міняєш, хочеш вибрати хоч в іншому штаті - будь ласка. А хворіти тут і правда дууууже дорого... і в Emergency краще самому їхати - 100 % правда! Ми вже до речі отак одного разу їздили. Я була шокована - там черги на 4-5-6 годин і пропускають вперед тільки якщо зовсім зле, а якщо ще можеш помучитися і почекати то сидиш чекаєш... Воно ніби і правильно бо мають бути приоритети, але для мене то щось дуже несподівано і дивно виглядало... Складно воно все тут ) але з часом звикається.

      Delete
    2. та в нас теж з можливістю власного вибору. але там лікар не пропонує, а лише дає направлення. бо без нього ти не зможеш скористатись привілеями страховки. так само з аналізами. без направлення ти платитимеш зовсім інші суми. щодо Emergency ну так в нас у поліклініках чи травмпунктах те саме. кому життєвонеобхідно то швидше. хто потерпить, то терпить. а якщо зовсім не терміново, то можна й до свого лікаря якось записатись. але як то кажуть „будь-який каприз за ваші гроші“. маєш їх багато, отримаєш допомогу шкидко : )

      Delete
    3. "але як то кажуть „будь-який каприз за ваші гроші“. маєш їх багато, отримаєш допомогу шкидко : )" - і то правда! )

      Delete