Jun 26, 2015

Запіканка Мусака І Кілька Її Варіантів

Чесно вам скажу, що у Львові якось не захоплювалась запіканками - зовсім не тому, що вони мені не смакували, просто ніколи часу не було бавитись з "стравами високої кухні" (до яких я саме і відносила запіканки). Зате зараз в своєму арсеналі маю як мінімум 3 улюблені м'ясні і овочеві запіканки! І, як виявилось, запіканка - це немовірна економія часу (робиться не так і довго як я собі думала), запросто вистачає двом на 3 дні (і на 3-тій день вона досі смачна!), хоч звісно що це від розміру форми залежить. А ще мені в запіканках дуже подобається те, що можна змінити чи додати якийсь один інгридієнт і отримуєш новенький смак. Та і готується запіканка в духовці або мультиварці (я в духовці завжди роблю), що само по собі вже здорово, ароматно і дуже-дуже смачно! 

Одним словом, мова сьогодні піде про мусаку! В інтернеті є стільки різних рецептів мусаки, що просто очі розбігаються, можна мало не щодня новеньку готувати і отримувати цілком інший смак. Я вже пробувала кілька різних варіантів і розкажу вам про кожен з них. Але я не буду надто детально розписувати рецепти, бо і сама шукала це все в інтернеті, а зараз просто кожного разу експерементую і роблю, як то кажуть, "на око". Тому мої рецепти швидше розраховані на куховарів з досвідом або на тих, кому не ліньки ще поритись в неті, якщо раптом щось не зрозуміло :) Або якщо є питання, то пишіть коментарі :)

Овочева мусака

Насамперед варто сказати, що цю запіканку можна робити як м'ясною так і овочевою. І навіть я, як безповоротний любитель м'яса (без м'яса і дня прожити не можу :)), чесно скажу, що овочева мусака нічим не поступається м'ясній! Чесно-чесно! 

Отож, я роблю мусаку так:

1. В першу чергу займаємось баклажанами, бо їх треба порізати (я ріжу вздовж пластинками, не кругляшками і досить тоненько), посолити і покласти під прес щоб гірчинка вийшла. Мені йде як правило 1 великий баклажан, але в гамериці вони і правда як коні ). А взагалі кількість баклажанів залежить від того на скільки ви їх любите :)

2. Поки наші баклажани пускають сік, миємо і чистимо 5-6 більших картоплин і ріжемо не надто грубими кружельцятами (в мене цим комбайн займається з насадкою 2-3 міліметри). Можете побризкати картоплю соком лимона, тоді вона не буде чорніти. А можете цей крок на кінець залишити. Просто американська картопля не дуже то і чорніє, а якщо побризкати соком, то взагалі біленька залишається, тому я і не дуже переймаюсь в який готувати картоплю.

3. Підсмажуємо до золотистого кольору на маслі 1 дрібно порізану цибулину. Можна до неї моркву додати і помідори. Ще я пробувала додавати болгарський перець - також дуже смачно. Одним словом смажимо і додаємо ті овочі, які ви любите (може то вже буде не така оригінальна мусака, але смачно буде точно! :)). Зустрічала рецепт де додають кабачки, але я не пробувала ще (бо не можу тут їх знайти :)) от цукіні є, а такі щоб наші справжні кабачки, то щось якось не попадались мені)

4. Повертаємось до баклажанів, бо тепер їх треба підсмажити або запекти в духовці. Чесно кажучи, я пробувала отак відразу ще сирими дати їх в запіканку, але мені не дуже сподобалось. Якось вони мені важко різались і не протушились добре. Одним словом, ви дивіться звісно по часу, але якщо попередньо їх обсмажити, то мені здається смачніше! Тому забираємо баклажани з під пресу, можна змити сіль, якщо ви надто багато її дали і смажимо на олії до золотої скоринки.

5. Витягуємо з холодильника соус. Нижче в моїх спостереженнях я напишу про те, що я люблю мусаку з томатним соусом з базиліком. Такий соус можна і вдома самому зробити, але ми купуємо готовий.

6. А тепер шарами все викладаємо на форму для запікання і солимо перчимо кожен слой по смаку, якщо ви раніше ще не посолили/поперчили. Спочатку намазуємо форму соусом, потім в один шар викладаємо плястерка картоплі (в мене кожен ряд картоплі трошки заходить на попередній), далі баклажани (я кладу всі в рядок по одному плястерку), на баклажани підсмажені овочі, далі знову соус (не надто багато, але так щоб закрити всю поверхню овочів), і знову - картопля, баклажани, овочі, соус і завершуємо слоєм картоплі. Як не хочете, то можна картоплю знову і не давати, але мені тоді видається, що надто сильний смак баклажанів і чогось бракує. Зверху багато тертого сиру :) Можна сир і всерединку давати, якщо дуже його любите. Можете під сир ще соусу дати, якщо форма вміщає.

7. А тепер під фольгу і в духовку на годину. Темпертару ставлю, як правило, 180 градусів (головне щоб картопля приготувалась).

М'ясна мусака

М'ясна мусака відрізняється від овочевої лише тим, що до смажених овочів ми даємо попередньо обсмажений фарш (я люблю з свинним робити). Можете подивитись також собі рецепт соусу Болоньєз - традиційного для лазаньї. Але тоді я міняю місцями шари - картопля, м'ясний соус з овочами, баклажани і т.д. 

Мої спостереження і смаки

1. Оригінально мусака йде з соусом Бешамель (це класичний соус на лазанью), але мені тоді вона вже дуже лазанью нагадує по смаку, тому я більше люблю мусаку з томатним соусом з базиліком. Головне щоб він не був кислий, бо його в мусаку трохи йде і тоді вся страва вийде з кислуватим відтінком.

2. Я люблю робити мусаку в два слої (якщо форма для запікання дозволяє), тобто картопля+м'ясо+баклажани, а потім знову картопля+м'ясо+баклажани і тоді накриваємо слоєм картоплі, заливаємо соусом, посипаємо тертим сиром. Частенько знаходила рецепти де лише по одному слою інгридієнтів, але мені двохповерхова більше смакує :)

3. Останній раз спробувала додати пармезан - дуже смачно вийшло! Пармезан додає цікавий смак. Ним можна просто зверху запіканку посипати (тільки не переборщіть, його багато не треба).

4. Ще люблю запікати так щоб верхній слой з тертого сиру затвердів і став хрустким. Для цього на останні 20 хв. запікання можна зняти фольгу з форми.



СМАЧНОГО! :)

11 comments:

  1. гііі... мусака!! захотіла мусаку вмить!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Рома її кусакою називає )) Приїдеш в гості я тобі наготую )

      Delete
  2. поки читала мало не захлинулась : ) колись треба реалізувати, але для мене то задовго, зараз стільки часу нема на готовку. я люблю щось таке порізав/спеціями намазав цілим куском, запхав, таймер поставив і забув : ) для таких подвигів потрібна якась мегаподія : )
    п.с. в нас і кабачки є, але сезонно, треба ловити. і баклажани звичних розмірів. а ще якісь манюнічні баклажанчики (здається індійськими їх називають). але ми продукти в органічних магазинах купуємо. єдине, що огірки тут більші за кабачки. але то інший сорт якийсь. але сезонно є такі як наші пузатенькі такі. з пупирками маленьких немає і я за ними дуже сумую : (

    ReplyDelete
    Replies
    1. Та, мабуть ти права, що вони сезонні... треба і собі "ловити". І баклажанчики такі дрібні є, але ми їх щось не наважувались пробувати )

      Delete
    2. Але мусака і правда швиденько робиться - якась годинка і вже форма в духовці, а ще за годинку можна їсти :)

      Delete
    3. ого, ціла година на підготовку! та я за годину можу стіки всього наробити : )
      зараз в мене літній семестр в коледжі. я ледве встигаю взагалі щось зготувати : ) мабуть це мій останній літній семестр, дуже вже концентровано.

      Delete
  3. ммм так апетитно виглядає!

    ReplyDelete
    Replies
    1. То не моє фото, а просто гарне з нету. Але моя десь так само гарно в живу виглядає )))

      Delete
  4. ммммм! Звучить мега-смачно! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Смакує ще смачніше! спробуй зробити, воно не так довго як здається :)

      Delete
  5. в мене такі їдоки що баклажани не їдять, але варто попробувати, смачна виглядає)

    ReplyDelete