Jan 21, 2016

Як Говорить Емілі - 2 Роки і 2 Місяці


Я вже кілька місяців тому розповідала вам що мій малюк дуже активно і швидко розговорився? Так ось, зараз той самий малюк розговорився ще більше :) каже все підряд, все про що думає і що бачить, все що знає і не знає, або хоче чи не хоче. Це дуже кумедно і весело і цікаво, і дуже часто добряче піднімає нам з татком настрій. Тому хочу поділитись з вами деякими перлами моєї Емілі :)

Уява
Спершу розкажу вам трошки про доціну уяву. Насправді, її цьому ніхто не вчив! Я не пригадую щоб запитувала її на кого схожа хмаринка на небі чи якийсь чудернацький горбок зі снігом. Але тим не менше доця сама собі почала отаке вигадувати і уявляти, а дивує те, що все про що вона каже дійсно так і є. Ось кілька прикладів:

Емілі: (розлила компотик на столі... пауза... дивиться на мене) о май гаш, розлила кампотік
Мама: (я тільки сміюсь після тої фрази, хоча збиралась сваритись :))
Емілі: дивись, схожий на коніка :) (і правда розлитий компотик був схожий точно на коника!)
---

Візьме серветку, помне-помне, так дивиться уважно і каже "о, схожий на вочика"!
---

Дивиться в небо і вигадує на кого схожі хмаринки (це мій улюблений момент)
---

Сидить за столом їсть сир, відкусить кусочок і каже "дивись, мама, сир схожий на крокодила", а потім починає показувати як той крокодил по столі повзає :). А далі відкусить ще кусочок і каже "а тепер черепашка" і всім кругом показує яка в неї вийшла черепашка.
---

Недавно крутиться собі по хаті і каже "я танцюю". А я питаю "а музика де? танцюєш без музики?". А дитина відразу "ля-ля-ля ля-ля-ля" - от і придумала собі музику :)

Багатомовність
Ви вже знаєте, що в садку Емілі чує багато російської мови, вдома лише українську, а мультики і пісеньки в нас в більшості англійською, як в садку, так і вдома. Одним словом дитина чує на раз аж 3 різні мови, то як ви думаєте вона буде балакати? :) Звісно! Всіма одночасно!

- ой, мама, what this? (як хоче запитати що воно таке)
---

- мальчики, виходите, камон (так мені каже, якщо я далеко від неї відстала на прогулянці :) видно так в садку діток кличуть)
---

- O my gosh, розлила капотік (то вже класика жанру :))
---

Мама: зараз я буду сваритись за ... (вже не пригадую що то воно таке було)
Емілі: Ітан, но-но, стоп, ану пішов в тайм аут :))))))) (Ітан хлопчик з садка, якого Емілі частенько згадує)
---

Формулювання речень
Дуже цікаво було спостерігати за тим як доця формулює свої перші речення. Спершу, коли в неї ще не було запасу дієслів, вона їх заміняла на "хм-хм" і виходило щось типу "мама хм-хм печенька" (мама дай печенька) :). Далі наступив етап, коли доця озброїлась вже добрим десятком дієслів, але не завжди знала коли і які треба застосовувати. І виходило щось отаке:

Мама: (сиджу за письмовим столом, пишу в блокноті)
Емілі: (залізла на коліна, подивилась що я роблю і каже) о, мама робить ейбісі :)
---

Вийшли на вулицю гуляти, а там конкретний мінус і холодно. Доця тільки за двері вийшла, зупинилась, уважно дивиться кудись перед собою і каже "Емілі робить дим" :) тобто дихає так що пара йде.
---

Дала доці макарончики, але перемішала їх не тільки з сиром, а ще й з м'ясом. Емілі так подивилась в тарілку і каже "нііііі, хочу чисті макарончики!" (не дуже в контексті дієслів, але суть та сама :))
---

А зараз вже гарно вміє більшість дієслів застосувати і будувати правильні речення. Тільки відмінювання ми ще не повністю освоїли ).

Запитання
Вже почався в нас період запитань, але ще поки без "а чому?". Наразі маємо такі в арсеналі:

- мама, ти што сама пишеш? :) І так кожного разу як я роблю щось без неї - чи то йду в туалет, чи йду одягатись на вулицю, чи взуваюсь. Одним словом в такі моменти дитина прибігає до мене і гнівно так але з посмішкою махає руками і каже "мама, ти што сама одягаєшся?" :)
---

- це хто? монстрик? :) Візьме щось в руки (чи то іграшку чи папірчик чи будь-який інший предмет) прибігає і питає "мама, це хто?" або "мама, це що таке?". А я спершу відповідала, а потім, думаю, нехай сама вчиться пояснювати. І тепер малюк навіть не дочекається відповіді на своє запитання, а відразу видає якусь версію що то воно таке :)
---

- ховається і питає "а де Емілі заховалась?". Причому поки не розуміє, що ховатись треба так щоб цього ніхто не бачив і не чув :) Або бігає і шукає по хаті "а де татко? заховався? нема татка!"  
---

Хитрощі
І хто, скажіть мені будь ласка, вчить тих дітей хитрувати? Тут вони точно не можуть копіювати поведінку батьків, бо щось не пригадую, щоб ми з Ромою щось подібне говорили.

Приходить до мене Емілі на кухню, така вся весела і радісна і так ручки склала біля личка, дивиться на мене такими очима як той котик зі Шрека і каже "мама, будяська, дай шоколадку... Емілі чемна" :)) ну і як тут не дати???
---

Емілі: (сидить на дивані дивиться мультики і каже) мама, дай печенька
Мама: навіщо тобі печенька, ти ж дивишся мультики (та і печенька на дивані ми не дуже дозволяємо їсти)
Емілі: (навіть не подумавши, таке враження що відповідь була вже заготовлена) печенька будуть сидіти біля нас і дивитись мультики :)
---

Мама: (строгим тоном) Емілі, ми запізнюємось, будь ласка підійди до мене і давай будемо швиденько одягатись
Емілі: (покрутиться ще собі трошки, потанцює, а потім прийде і каже) любу маму :) (обіймає і цілує в щоку)
---

А взагалі отаке "любу маму" віднедавна почало в малечі проявлятись частенько і каже вона це не тільки коли хоче щоб я перестала сваритись, а і тоді коли мені сумно або і просто так, коли воно їй захочеться. Після тих слів вже не в силах ні сваритись ні сумувати :).

Ще хотіла собі на пам'ять записати кілька слів, які доця кумедно говорила, мені навіть не хотілось її виправляти, а навпаки, ми з Ромою навчились їх казати так само. Наприклад "аптосик" (автобус) або камончики (макарончики) :) більше не пригадую зараз, але оці два дуже люблю, хоч Емілі вже і каже їх правильно.

А на закуску ось вам трішки Всякої Всядчини від Емілі (віршики, пісеньки, танці та інше) :)

17 comments:

  1. кумедна така : ) особливо про „ну всьо поїхали“ сподобалось. я довго сміялась : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. ага, нас то теж насмішило дуже )) і як то дітки вигадувати таке вміють )

      Delete
  2. відео класне, ми зі Златкою насміялися) і рибка у ванні прикольна.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Емілі ту рибку спершу боялась дуже ) а потім як звиклась, то це наша улюблена іграшка )

      Delete
  3. мене Петро все питає,коли дітки балакати починають :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. та ваш Данусик взагалі молодець в тому плані! Емілі в такому віці хіба мама казала і трошки тятяла ) та і після рочку не дуже то і балакати хотіла. А вже от ближче від півтора почала по-трошки всяке видавати ) але ти ж знаєш - то все дуже індивідуально )

      Delete
  4. я тащуся від вашої Емілі, чесно)))
    кумедна мала така, і оті їхні словечка перекручні)

    ReplyDelete
    Replies
    1. і не кажи - такі кумедні коли отак говорити починають ) напевно тобі вже забулось як Улька отак балакала, чи воно пам'ятається?

      Delete
    2. вона до тепер перекручує все, умретий-мертвий, малюти-малювати, фабли-фарби)))
      памятається трохи, от ще малий почне балакати, то теж буде весело)

      Delete
    3. ага, і в мене оті склади місцями переставляє ))) то справді весело! видно воно їм так легше вимовляти. наприклад сіти-їсти - ну ж справді казати "сіти" легше )))

      Delete
    4. то звичайна річ, в них ще не зовсім налаштований зв’язок між складами. те саме зі звуками протилежними. воно з віком виправляється : )

      Delete
  5. Прикольний в Емілі лексикон :) У нас тут теж з японською мішають слова ті, хто народились вже тут.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ооо, з японською то напевно дууууже круто звучить! ха-ха, хотіла б таке почути :)

      Delete
    2. А ось тут можна послухати, в розділі Фото/відео на сайті нашої недільної школи Джерельце, там у дітей були Шевченківські читання :)

      Delete
  6. у вас аптосик, а у нас атоозик (паровозик))

    ReplyDelete
    Replies
    1. о, як гарно! :)))) з таким би задоволенням і ваші відео-фото подивились!!! ми перший рочок дуже-дуже за Анною слідкували ))

      Delete