Jun 2, 2014

California. San Francisco.

Отож, що ж собою являє Сан-Франциско?! Якщо коротко, то звучатиме десь отак: оманливе сонце, море людей, великі перепади висот, понатикувані кольорові домики і знаменитий Golden Gate Bridge! А тепер все попорядку... В цьому постику, правда, розкажу тільки про СФ (Сан-Франциско) і наші враження від нього, а вже в інших і про силіконуву долину, Монтерей і океаньку.

Оманливе сонце. В СФ температура повітря рідко сягає більше 25 градусів за Цельсієм, а в кінці травня, коли ми там відпочивали, взагалі вище 19-ти не піднімалась. Хоча кругом дуже-дуже сонячно і коли сидиш десь в приміщенні чи машині, то здається, що на вулиці жара. Насправді, ми особливо з светриків і не вилазили - сильний вітер з затоки робить свою справу (місцями мені здавалося, що вітер сильніший ніж в Чикаго). Пригадую, колись фразу таку прочитала (не знаю хто автор, але мені запам'яталася), звучить приблизно так: "Найхолодніша зима, яку я коли-небудь відчував, це літо в Сан-Франциско" :).


А взагалі, то саме перше враження від міста було отаке:


То ми відразу з аеропорту вирішили подивитися на СФ згори. Тільки от поки ми доїхали до тої гори, то набігла така хмара, що ми нічого не побачили і довелося потім їхати туди ще разок ). От що ми побачили вдруге побувавши на Twin Peaks:



Море людей. Чесно кажучи перше враження від цього міста було негативним, принаймні у мене. Таку кількість людей я бачила хіба у Венеції! Звісно, що більшість з них туристи і зустрічаються вони у великих кількостях саме в місцевих етрекшинах. Певно, якби була без доці, то по іншому відреагувала б на такий балаган. Ще друзі розповідали, що в Каліфорнії ну і в Сан-Франциско зокрема багато бомжів. Щиро вірю що воно так, враховуючи тутешній клімат, але ми за весь час бачили лише 2-х )) і то доволі цивілізованих. Окрім людей, в СФ є ще моднячий пірс (Pier 39) на якому тусуються морські котики :) Їх там теж сила-силенна (загаряють собі і уукають), як і людей, які приходять на них подивитися!



І все це можна побачити на рибацькій пристані (Fisherman's Wharf) - одне з популярних туристичних місць СФ. Тут купа ресторанчиків і, напевно, смачної рибної їжі (ми не пробували).

Великі перепади висот. Йдеться про саме місто і його вулиці. Горб на горбі! Спочатку їдеш вверх під кутом не менше 45 градусів, потім спускаєшся вниз десь під таким самим кутом! Причому на самому підйомі обов'язково знак стоп або світлофор ). На автоматичній коробці і то не просто їздити, а я собі уявляю, що було б на механіці! До-речі полоси на дорогах вужчі ніж зазвичай, та і вулиці самі по собі вузенькі. Взагалі в мене склалося враження, що там просто немає місця! Ні для машин, ні для людей, ні для будинків... В таких кліматичних умовах всі хочуть жити! Тільки не кожен може собі дозволити таке дороге життя... Повертаючись до перепадів висот хотілося б ще додати, що людям, котрі там пішки ходять, не потрібен спортзал! Ми так разок пройшлися вверх з візком і доцею, а потім вниз і на тому гуляння без машини закінчилося )).


Понатикувані кольорові домики. Люди в місті живуть просто один на одному (звісно, я говорю про Сан-Франциско, а не про села кругом нього - в них може і все гарно з бек і фронт ярдами). В ряд вишикувались один за одним маленькі дво-поверхові будиночки і то все на тих горбатих вулицях ). Вікно виходить прямо у вікно сусіда. І як то так жити? І тим не менше багато хто мріє про те, щоб переселитися в Каліфорнію, насолоджуватися оманливим сонечком і забути про зиму... Я особисто люблю усі пори року і дуже б сумувала за снігом взимку чи дощиком весною...


Знаменитий Golden Gate Bridge. І як не згадати про символ Сан-Франциско?! Кльовий червоний міст! Ми його фоткали знизу і зверху і певно з усіх доступних боків. Навіть кілька разів проїжджали по ньому туди сюди (до-речі в'їзд в Сан-Франциско по голден гейту коштує грошей! а саме 7 долярів, які платити треба онлайн перед в'їздом - короче ми цього не знали так як і більшість туристів, я думаю :), тому як зберетеся туди їхати, то тепер знатимете!). Так, він червоний і зовсім не золотий, а називається так, тому що під ним золота затока ).



Десь на третій день я звикла до міста і до його вулиць і мені навіть почало воно чимось імпонувати, хоча не впевнена, що хотіла б там жити - як на мене, то це не місто для дитини. А от у відпустку туди ганяти собі час від часу дуже навіть класно було б :)

З особливостей, які мені запам'яталися:
  1. Полоси на дорогах вужчі, ніж в інших містах.
  2. Клімат міста кардинально інший! Достатньо від'їхати від нього 15 хв. і температура виростає на 10+ градусів! Поїхали ми в силіконуву долину і там відігрілися :)
  3. На хайвеях четверта полоса призначена для car pooling, тобто для машин з 2+ пасажирами. Якщо будеш сам їхати в тій полосі, то заплатиш 271 долар штрафу (не впевнена в цифрі, але здається, що саме стільки було на вивісці)
  4. На вулицях дуже багато азіатів, а от чорних і індусів порівняно мало (хоча враховуючи як там розвинена IT сфера, я думаю, що індусів таки мало б бути багацько)
  5. По місту ходять трамваї звичайні і трамвайчики туристичні (cable car), а також автобуси і тролейбуси. Прямо як до Львова попали :). Хотілося прокататися на тому туристичному трамвайчику, але з нього люди торчали, коли він їхав, то ми якось з Емілі не наважилися туди впихатися :)

Ще в місті є прикольна вулиця називається Lombard street - вона така закручена і зелена-зелена і дуже кьово виглядає на фотках які видає гугл )) А от нам було не до неї після того як ми з візочками і дітьми (подорожували з друзями, в яких малечі також пів рочку як і нашій) пхалися під величезну горку щоб дійти до Ломбард Стріт, а потім зрозуміли що пора по ній спускатися вниз, а тротуарів немає, лише сходи :) з горем поплам спустилися вниз, піднімаємо голову щоб вулицю зацінити, а там тіко дахи машин видно і купа кущів ). Подивіться в гуглі як вона гарно виглядає, а от що побачили ми:


Ну правда якщо трошки дальше від неї відійти, то можна побачити чуть більше зігзагів:


Ще ми бачили великого краба


І Алькатрас! Якось не личило з дітьми в тюрму йти, але здалеку ми на неї подивилися і навіть сфоткалися на її фоні :)



А ще багато тішилися новим враженням!


4 comments:

  1. Класно! А в Golden Gate Park не їздили? В Сан-Франциско - це один з найбліьших парків, кажуть, там з малечею є де погуляти, і будиночки навколо дуже колоритні є.
    А взагалі - давай ще, особливо фото)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Голден Гейт парк ми пропустили (( натомість поїхали в Muir Woods (то за мостом) і там величезні секвойї!!! Але про це окрема стаття :) А взагалі, то там стільки є всього подивитися, що треба ще і ще їхати!

      Delete
    2. В Каліфорнію, мабуть, треба їхати щомінімум на місяць, щоб хоча б половину з того, що там є красивого, побачити)))

      Delete