Dec 14, 2015

Курка в Декреті

Навіть не уявляю про що ви собі подумали, коли назву постика прочитали (з нетерпінням чекатиму на коментарі :)), але я вам про рецепт тортика збираюсь розповідати! Так, назва кумедна і зумовлена тим, що до торта йде лише одне яйце :) Рецепт від моєї свекрухи, і я б його швидше не тортиком назвала, а справжнім українським пляцком - ну таким, знаєте, в якому багато коржів і усі з різними начинками. Ще варто додати, що це один з моїх найулюбленіших тортів, а так як ми далеко від України (а там на всі свята Ромина мама нам пекла), то довелось навчитись випікати "Курку в Декреті" самій. Ще скажу, що це далеко не "десерт за 5 хвилин", а потратите ви на нього не менш ніж 3 години. Але щоб вас не відлякати додам, що не обов'язково все робити в один день, а можна розтягнути задоволення на 2, а то і на 3 дні :) скажімо, в один день випекти коржі, а наступного зробити крем і перемазати тортика. 
А тепер про інгредієнти:

На Тісто:
 - 3,5 склянки борошна
 - 1 яйце
 - 100 гр маргарину
 - 6 ст.л. сметани
 - 1 склянка цукру
 - 1 ч.л. соди

На Крем:
 - 200 гр масла
 - 1 банка вареного згущеного молока 
 - 1 лимон
 - 500 мл молока
 - 1 склянка цукру
 - 3 ст.л. борошна
 - 3 ст.л. крохмалу

На Начинку:
 - 1 л консервованих вишень у власному соці без кісточок
 - 250 гр горіхів (я люблю брати грецькі і мигдаль)
 - 1 банка маку розтертого з цукром

Готуємо Коржі:
1. Розтираємо маргарин
2. Збиваємо яйце з цукром, далі додаємо до суміші сметану і по-трошку змішуємо з маргарином
3. Далі я додала до суміші половину борошна, тоді соду гашену оцтом, а далі решту борошна. Але нещодавно прочитала, що так не правильно. Пишуть, що варто соду змішувати з борошном окремо, а кислоту (краще навіть лимонний сік, а не оцет) додавати до рідких компонентів.
4. Замішуємо тісто. Тільки не переборщіть з борошном - як тільки тісто перестає липнути до рук, значить борошна достатньо.
5. Тісто ділимо на 5-ть частин. Дві з них знову кладемо в миску і вимішуємо з 1 ст.л. какао порошку.
6. Випікаємо 5-ть коржів при температурі 190 градусів по Цельсію (370 - по Фаренгейту). В мене кожен корж випікався не більше 10-ти хвилин.

Отож, не пройшло і півтори годинки :) а у вас вже є 5 великих прямокутних (або великих круглих) коржів, які запросто можна залишити до наступного дня. А якщо випікати по кілька коржів одночасно, то час суттєво економиться! В мене просто лише один такий квадратний поміщався в духовку.

Готуємо Крем:
1. Варимо заварний крем. Можете варити класичний - з яйцями, але тоді торт не можна називати "Курко в Декреті" :) Тому робимо все по-рецепту. Замішуємо в склянці 3 ст.л. борошна + 3 ст.л. крохмалу. Поступово додаємо до суміші тепле молоко (десь пів склянки) і постійно замішуємо, щоб не було грудочок. В мене виходить консистенція рідкої сметани.
2. Варимо в кастрюльці решту молока з цукром, постійно помішуючи. Далі додаємо вмістиме склянки з #1 і продовжуємо помішувати і варити.
3. Як закипить, зменшуємо газ і ще трошки варимо до загустіння. Заварний крем готовий - ставимо його на охолодження.
4. Тим часом тремо на терці лимон - цілий, разом зі шкіркою.
5. Розтираємо масло до м'якості і збиваємо з згущеним молоком. Можете дати масла більше, якщо любите масляні креми.
6. До згущеного молока з маслом додаємо по-трошки охолоджений заварний крем і все разом збиваємо міксером. Далі додаємо потертий лимон, перемішуємо і наш крем готовий!

Готуємо Торт:
1. Першим іде світлий корж, на який ми намащуємо трохи крему і викладаємо консервовані вишні, а далі знову трохи крему, щоб "закрити дірки" між вишнями
2. Другим іде корж з какао. На нього ми знову намащуємо крем, викладаємо потовчені горіхи і знову трохи крему.
3. Третім кладемо світлий корж з маком. По-перше скажу, що між маком і коржем я все одно намащую крем, щоб корж добре пропитався. По-друге, я купую вже готовий мелений мак, розтертий з цукром, тому все що треба зробити, це відкрити банку з таким маком і додати до торта. Якщо ви маєте сирий мак, то тут буде трохи більше забави - доведеться його перемелювати, запарювати, додавати цукор...
4. Четвертим кладемо корж з какао і горіхами
5. П'ятим - світлий з вишнями.

Нотатки:
А тепер ще кілька моментів, які хочу занотувати в першу чергу для себе, але, може, і для вас будуть корисними :)

1. Це не є торт під декор. Я вже двічі випікаю його на доцін день народження і кожного разу парюсь як його зверху прикрасити. Ото вже запишу цю розумну думку тут і може наступного року пригадаю її до того як почати приготування :)

2. Якщо вже хочете щось видумувати з декором, то можна випекти скажімо 6 коржів, щоб накрити останній з вишнями. Або, як я зробила, на 4-тий додала горіхи і вишні разом, а п'ятим накрила.

3. Не треба давати багато какао до тіста, бо буде дуже важко розкатати коржі, вони постійно будуть "згортатись".

4. Такому торту треба як мінімум одна нічка щоб "настоятись" і гарно пропитатись, тому не спішіть з дегустацією.

5. Як я вже казала - можна готувати його в кілька етапів - один день випекти коржі, інший - приготувати крем, а на третій - зробити тортика. На доціні два рочки я потратила 6 годин на нього :) Десь 3 на сам торт і ще 3 на декор. І хоч якогось надто особливого декору в нас і не було, але, все ж таки, замішати окремо крем (масляний, щоб ним легко вирівняти поверхню торта), гарно вирівняти тортика, зварити какао-помадку на циферку 2 - на це все пішло трохи часу... Але вийшло гарно :)




4 comments:

  1. щось я з пляцками не друже, але захотілося мпробувати)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) пляцки (такі як на весілля) то ж так смачно )))

      Delete
  2. Ну нічого собі тортище! Олю, тобі можна майстерню свою відкривати і мастеркласи робити!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. дякую ) тортище і правда крутий! але стільки роботи над ним, що то хіба раз на рік таке виготовляти

      Delete