Apr 2, 2015

Про Пошту, Кореспонденцію І Спам

Коли збираєшся виїжджати за кордон на тривалий проміжок часу, задумуєшся про багато важливих речей, до прикладу таких як де будеш жити і працювати, як буде виглядати процес покупки машини (бо знаєш що без неї ніяк), чи сподобається тобі на новому місці і що робити, якщо раптом буде зле... але серед тих питань, які мене турбували два з хвостиком роки тому точно не було такого - як в штатах виглядає листування, оплата рахунків і кореспонденція загалом. Я не думаю, що взагалі хтось про таке задумується наперед - якесь воно не надто важливе на фоні інших речей та і яка зрештою різниця? Але якби мене хтось тоді запитав, що я думаю з цього приводу, то моя відповідь була б десь такою: "Напевне все онлайн, а як по іншому? навряд чи в гамериці по пошті людям листи приходять з якимись рахунками чи рекламами - це ж кам'яний вік якийсь" :). Отак я собі думала тоді... два з хвостиком роки тому... і як же я помилялась... Взагалі статейка мала б вийти веселою - давно хотіла розказати про листування =) І мені було б дууууже цікаво почути як виглядає кореспонденція у Віки в Англії, Юлі в Австралії, Юлі в Словаччині і, звісно, цікаво як воно в Каліфорнії в Олександри, хоч підозрюю, що мало б бути щось схоже на те як у нас =) Отож, з нетерпінням чекатиму на коментарі!

Я і подумати не могла скільки "спаму" може приходити по пошті! Та ні, ви точно собі того не уявляєте! Тут абсолютно все пересилається поштою - рахунки за телебаченні і інтернет, рахунки за комунальні послуги, інформація про рух коштів на рахунках в банку, рахунки на медичні послуги від клініки і страхової компанії, будь-яка інформація (чи то реклама чи зміна контактів чи нові послуги чи ...) від будь-якої установи в якій ви хоча б раз "засвітилися"; а також безліч опитувальників на лікаря, в якого ви останній раз були на прийомі, клініки, яка вас нещодавно приймала, страхової компанії, яка страхує вашу машину, і це все не рахуючи реклам-листівок з усіляких магазинів, де ви мали необережність залишити свій домашній адрес, реклам-журналів типу ikea, babies R us, реклам-конвертів на попереднього жителя вашої хати (ну, правда, яка різниця кому адресований конверт, головне, що по тій самій адресі прийшов)... Цей список безкінечний, тому що спочатку вам приходить лист з проханням заповнити опитувальника, а через кілька днів - лист з подякою за те, що ви його таки заповнили і надіслали... На будь-які ваші оплати послуг по телефону (коли ви диктуєте номер своєї картки щоб з неї зняли гроші), вам потім приходить підтвердження і подяка за ту ж оплату. А що робиться, коли в штатах свята, особливо Різдвяні! Оці всі вище згадані "установи" починають вам слати привітання... і не тільки привітання, а магнити з тою ж рекламою, наклейки на конверти з вашою адресою, типу щоб ви їх собі потім використали, коли комусь листа надсилатимете... І це я ще не розповіла про особисте листування, яке дуже полюбляють американці. Отож, запрошення на baby shower або bridal shower або день народження ви теж частенько можете отримати поштою. Якщо прийдете і подаруєте щось, що винуватцю свята сподобається, то через тиждень отримаєте листа з подякою за те, що прийшли і подарували =). OMG! Ми щодня з скриньки дістаємо паку конвертів, причому деякі викидаємо вже навіть не розкриваючи ).

Гарний вийшов попередній абзац, але тепер мушу дещо вам роз'яснити. По-перше, від надсилання рахунків за комунальні чи інтернет чи з банку ви можете відмовитись і перевести себе на електронні рахунки. Це трошки зменшує кількість вашої кореспонденції. Також, можете завжди уникнути розповсюдження вашої домашньої адреси в магазинах, в яких що-небудь купуєте, якщо це звісно фізичні магазини, а не online. Ігнорувати опитувальники не дуже працює, я пробувала - будуть вам присилати ще і ще з проханням таки заповнити servey.

Але, насправді, мене зовсім не злить отакий розклад речей - приємно отримувати якісь листи, навіть якщо більшість з них цілком непотрібні, просто мене досі це питання не перестає дивувати =) О, до речі, тут і всі документи пересилаються поштою! Наприклад, ми отримували номер соціального страхування і свідоцтво про народження доці "у конверті", а також її американський паспорт... самі надсилали чеки за оплату послуг, заповнені форми на повернення податків - з останнього що пригадалось...

Надсилання пакунків - це окрема історія =). Чи то люди в гамериці не дуже мають час по магазинах ходити чи то online shopping так гарно працює, що потреба в самостійних походах відпадає, але факт залишається фактом - посилки тут замовляють усі і майже щодня! Немає значення чи це одяг, взуття, продукти, засоби догляду за собою, хатою або просто подарунки... тут усе можна замовити поштою і отримати не виходячи навіть за поріг. Є різні служби доставки в тому числі і державна пошта, частенько ви собі можете вибрати ким би хотіли отримати пакунок і дядя з відповідної служби принесе вам його прямо до дверей =) Зручно, правда? Неабияка економія власного часу. Але це означає, що окрім листів ви тепер ще й носитесь з пакунками, бо не усі з них доставляють вам додому, а часом (якщо не треба вашого підтвердження про отримання) залишають внизу біля пошти (якщо ви, звісно, живете в апартаментах, а не у власному будинку). Пам'ятаю як я з маленькою Емілі в одній руці і коробкою з підгузниками в іншій намагалась додому потрапити... або як мірялась силами з порохотягом, намагаючись його затягнути в квартиру... весело було =).

Може ще про щось забула написати, то вже дописуватиму коментарями, а зараз чекаю на ваші історії про листування у ваших країнах =)

9 comments:

  1. ого як у вас круто все))) в Словаччині то трохи менше того всього, опитувальників точно нема, але реклами теж купа. правда її, як правило залишають в підїздах біля скриньок на спеціальному столику - кому цікаво той і бере собі. листи теж приходять з банків і так далі, якщо ти там десь значишся.
    але я дуже люблю пошту розбирати - а коли ще й листівки якісь поприходять то взагалі суперово)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. о, і ще тут є така фішка як реклама, яка розмовляє)))): по місту їздить машина і дядько в гучномовець розказує, що в місто приїхав цирк або в такому то магазині акція або ще там щось.... і ще є одна фішка: по місту на стовпах є гучномовці, і щодня, в робочі дні, тьотя з міської ради розказує актуальні новини міста, що буде йти в кінотеатрі, які будуть культурні заходи, концерти, виставки, деколи хто що продає чи купляє, включають трохи різної музики послухати... і то так чути, навіть з закритими вікнами. але я то люблю, часом багато всього цікавого можна взнати))))

      Delete
    2. Ухти як гарно з тими гучномовцями і машинами! Тим більше якщо ще й щось цікаве для себе можна почути! В нас хіба так машина з морозивом їздить і співає :) але ми живемо не в самому місті, а там давненько не була, то не пригадую - може і є такі гучномовці.

      Delete
    3. О, до речі забула розказати що помимо тої реклами яку в пошту запихають, ще є така як ти кажеш "на спеціальному столику". Туди часто купами кладуть якусь рекламу, купони, журнали і газети і хто хоче осбі то бере. Часом і потрібні речі там бувають, наприклад, програмка з нашої бібліотеки на наступний місяць :)

      Delete
  2. так в нас приблизно те саме : ) але тут масово боряться за збереження довкілля, тому одразу пропонують відмовитись від паперових листів скрізь. від масової реклами теж є можливість відписатись. але не на постійно, а на певний період. потім повторювати процедуру. ти ще забула про товстезні жовті сторінки написати : )
    от важливі документи поштою мене трохи напрягають. але це мабуть фобія вироблена укрпоштою : ) хоча банківську картку мені таки пошта загубила.
    щодо пакунків, то що менше кладуть в спеціальні великі скриньки, а що більше під двері, або особисто в руки, якщо хтось вдома. на пошті забираю лише пакунки з України, бо вони рахуються якимись там особливими і вимагають особистого візиту : ) ще буває в офісі квартирного комплексу лишають пакунки. але пара листів кур’єрській службі це питання вирішили : )
    п.с. ненавиджу ці морозивні машини!!! в нас спочатку йде вуйко з візочком, який дзвенить, потім оця машина „проповзає“ волаючи жахливим звуком, потім знов візочок-дзвіночок. ррррр

    ReplyDelete
    Replies
    1. точно - забула про жовті сторінки розказати )))

      я теж не спокійно сприймаю оті розсилання документів поштою, але нам поки ще нічого не губили, тому поступово звикаю, що для штатів це нормально і ніхто особливо не переживає, що пакунок десь загубиться.

      я думаю, що якби тут біля наших апартаментів ті машини з морозивом їздили щодня, то я б їх також ненавиділа! але вони тільки по святах, то воно мені доволі мило виглядає ) але музика і правда дурацька і дуже шумна!

      Delete
    2. щодня десь як діти зі школи вертаються починає їздити. у вихідні та канікули ще частіше.
      і мило воно мені ніколи не виглядало. фільми їм погану репутацію створили : )

      Delete
  3. я про пошту ще минулого року трохи писала -http://kitvchobotyakh.blogspot.com/2014/02/blog-post_25.html
    це такий милий консерватизм :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. О, цікаво :) десь пропустила я це минулого року - виправляюсь і вже читаю!

      Delete